De vakanties zijn grotendeels weer achter de rug. Met een helder hoofd, frisse blik en vol enthousiasme pak ik (Petra van der Velde van InTextenso) het eigen ondernemerschap als freelance journalist en tekstschrijver weer met beide handen op. Voordat ik weer in strakke deadlines beland is het even tijd om terug te blikken op een coachingstraject dat ik voor de zomer bij Ypsylon in Assen doorlopen heb.

Ondernemersvaardigheden

Vanuit mijn lidmaatschap bij het netwerk Federation4Women kreeg ik de gelegenheid om een coachingstraject te mogen volgen. Niet individueel, maar samen met medelid Nelly Boer van Uw Eigen Secretariaat. Wij kenden elkaar op dat moment nog niet zo goed, maar hadden het gevoel dat het wel zou klikken gezien onze gelijkgestemdheid wat betreft onze actieve inzet (lees: druk en zeer aanwezig), het ondernemerschap en onze open en leergierige houding. Zij had al ervaring met een traject bij Ypsylon en ik was wat dat betreft blanco en liet me motiveren om het samen aan te gaan.

Tijdens een interessant telefoongesprek met coach Romeo Charmes kreeg hij een beeld van onze ondernemersvragen en behoeften en maakte daarop een plan dat voor ons beiden van toepassing zou zijn. Er was best veel overlap, maar ook duidelijke verschillen door de uiteenlopende branches waarin we werkzaam zijn met onder meer andere klanten, diensten en verwachtingen. Ook wat betreft de voortgang en toekomst van de bedrijven werd verschillend gedacht. Dat bleek echter geen nadeel, maar af en toe juist verhelderend. De verdere kennismaking kreeg hierdoor een extra dimensie.

Gedurende 12 bijeenkomsten zijn veel zaken m.b.t. het vergroten van de ondernemersvaardigheden de revue gepasseerd. Middels enkele artikelen, gesprekken, opdrachten en testen is in gegaan op: de 10 stappen van het ondernemerschap, hoe kiezen klanten, een businessplan, jezelf presenteren, klantsegmentatie, zakendoen in Duitsland, je ondernemersprofiel en -competenties en het verdienmodel. Bovenstaande vond plaats tijdens gezamenlijke en individuele sessies. De bedrijfspresentatie werd voor een panel gedaan, waarvan de feedback een welkome toevoeging is geweest. Voor de Duits-Nederlandse dialoog is een ervaringsdeskundige bereid gevonden om tijd aan onze vragen te besteden.

De sessies waren intensief, soms confronterend, maar bovenal leerzaam. Met een tas en hoofd vol informatie heb ik nieuwe vaardigheden om mee verder te kunnen. De grote vraag is: 'En wat heb je er nu aan gehad?' Dat is niet zomaar te beantwoorden. Als ik het samenvat, dan heb ik nu: meer kennis, meer kanalen om kennis te vergaren, een vergroot netwerk, verbrede zelfkennis, meer duidelijkheid wat ik wil, meer inzicht in klanten en een naslagwerk om terug te lezen. Ik heb zeker mijn ondernemersvaardigheden vergroot, maar ook een organisatie gevonden die deskundig en behulpzaam is en waar je op terug kan vallen als dat nodig mocht zijn.


(Federation4Women is een netwerk voor vrouwelijke ondernemers in Noord Nederland en Noord-Duitsland. Het netwerk stimuleert, ondersteunt en begeleidt naar vernieuwend en succesvol grensoverschrijdend ondernemerschap.)

Auteur: Petra van der Velde
InTextenso

“Inzet en interesse zijn puur en gaan net even verder.”

Petra van der Velde, InTextenso