Afgewezen voor een baan? Zo ga je daarmee om!

De concurrentie is hevig: veel mensen zoeken een baan, maar het aantal vacatures is gedaald. Veel banenzoekers hebben de indruk dat de kans om afgewezen te worden groter is dan de kans om aangenomen te worden; toch komt een afwijzing iedere keer weer hard aan.
  
Afgewezen worden is nooit leuk, maar als je dan toch afgewezen bent, probeer er dan een positieve draai aan te geven: Met elke sollicitatie doe je ervaring op, je sollicitatievaardigheden groeien en deze vaardigheden kunnen jouw kansen op een baan aanzienlijk vergroten!


Met deze vijf tips ga jij voortaan goed om met een afwijzing na een sollicitatie:

 
Vat het niet persoonlijk op – De mensen die binnen een organisatie de sollicitaties behandelen kijken vooral naar de vaardigheden en kwaliteiten van de kandidaten, omdat ze de beste match willen maken met de gestelde eisen voor de functie. Een afwijzing moet je daarom nooit opvatten als afwijzing op jou als persoon.
 
Accepteren – Accepteer dat je bent afgewezen voor de baan. Natuurlijk ben je teleurgesteld en ben je het niet eens met de beslissing, maar waarschijnlijk waren er andere kandidaten die nét wat meer te bieden hadden of beter bij de organisatie pasten dan jij. Aan deze beslissing kun je niks veranderen en daarom kun je er beter ook geen energie meer aan besteden.
 
Focus even op wat anders – In plaats van energie te besteden aan een afwijzing kun je beter even focussen op wat anders. Ga lekker sporten, want daarmee maak je je hoofd leeg en je voelt je erna lekker fit. Mensen die, letterlijk en figuurlijk, goed in hun vel zitten zijn opgewekter en zelfverzekerder én dat stralen ze uit, wat weer goed van pas komt bij volgende sollicitaties.
 
Recht je rug – Nu je weer vol nieuwe energie zit, ben je er klaar voor om je op nieuwe sollicitaties te storten. Recht je rug en ga vol goede moed op zoek naar een volgende geschikte baan. Een leuke vacature gevonden? Schrijf meteen een brief en doe ‘m de deur uit. Schouders eronder en gaan!
 
Blijf solliciteren – Voorkom te allen tijde dat je stopt met het zoeken naar een baan als je al een paar afwijzingen hebt moeten incasseren. In iedere sollicitatie en afwijzing schuilt iets leerzaams, bijvoorbeeld in de gesprekken die je hebt gevoerd en de sollicitatieprocedures die je hebt doorlopen. De ervaring die je hiermee opdoet komt altijd van pas bij volgende sollicitaties.

Bron: Jobbird.com 28-05-2013

Bekijk uw adviseurs